Videné modrými očami

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Raz zlodej, navždy zlodej

Zamyslenie prečo zlodej zostane zlodejom a (skoro) nikoho to netrápi.
Väzeň mojích snowStiahli ste si niekedy pesničku, film alebo nejaký program z netu? Alebo vám ich dokonca napálil kamarát? Podľa zákona ste sa stali na najbližších 20 rokov zlodejom. A to máte šťastie že lobovanie hudobných vydavateľstiev a filmových producentov ešte nedosiahlo preklasifikovanie tohto „ohavného činu“ za zločin proti ľudskosti. To by sa nepremlčal nikdy a celý život by ste strávili v strachu v svojej luxusnej vile ktorú ste si postavili z peňazí ušetrených na nákupe hudby, filmov a programov. kdesi v Južnej Amerike, obklopený ostrými chlapcami ktorí by vás chránili pred dlhými prstami spravodlivosti. Zámerne používam termín „dlhé prsty spravodlivosti“, pretože je niekedy rovnako chamtivá ako spravodlivá. Mám totiž pocit že najmenej po zastavení šírenia nelegálnych kópii svojich diel paradoxne kričia ich autori.
 
Myslím že je  to tak pretože:
  1. Firmy vyrábajúce programy
  • Netrápia ich nelegálny užívatelia, alebo ako to povedal samotný Bill Gates  - „Mám radšej nelegálneho užívateľa Windows ako legálneho užívateľa Linuxu“.
  • Uvedomujú si že až sa bude užívateľ rozhodovať pre kúpu nejakého programu, vyberie si ten ktorý vie ovládať, je na neho zvyknutý a už ho ma nelegálne doma
  • Užívateľ ktorý ma doma nelegálny program bude v práci lobovať za jeho kúpu v práci, pretože sa nechce učiť nič nové a to vyhovuje aj jeho zamestnávateľovi ktorý ho na nový program nemusí zaškoľovať
  • Akékoľvek výraznejšie bu-bu-bu na nelegálnych užívateľov spôsobí že pravdepodobne nenávratne začnú používať software spoločnosti ktorá nešíri strach alebo si nájdu software ktorý je zdarma
  1. Umelci
  • V situácii keď väčšinu ceny CD dostáva distribučný reťazec tu chýba jednoznačná podpora ľudí ktorý v tomto biznise hodnotu vytvárajú. Hudobnou skupinou s najväčším príjmom z predaných CD je dlhodobo Metallica. Tá ma z štyri doláre za predané CD, čo je 20% jeho ceny, často aj menej. Ostaní sú na tom ešte horšie.
  •  Ak kedysi stala vinylová platňa zhruba štyri doláre a jej výrobná cena je ďaleko vyššia než je výrobná cena CD (cca 10 SKK vrátane obalu a bookletu), nečudujem sa že mnoho ľudí nevie pochopiť prečo stojí teraz CD o desať dolárov viac. Chápu to aj umelci.
  •  A opäť platí, ľudia kupujú to čo poznajú. Takže je lepšie byť počúvaný z nelegálnej MP3-jky než zasypaný prachom v regáli.
Myslím že na nelegálnom SW nestráca nikto, ani výrobca ani užívateľ. Výrobcu to nič nestojí, užívateľ zase s ukradnutým programom nemá podporu legálneho užívateľa. Až príde čas, opäť budú z toho profitovať obaja.
 
Čo sa týka nelegálnej hudby a filmov, situácia je výrazne iná, strácajú na nej hlavne hudobné vydavateľstva a filmové produkčné spoločnosti, lenže skúste doniesť poškrabané CD/DVD do obchodu s požiadavkou aby vám ho vymenili za funkčné za cenu média + manipulačný poplatok, keď ste už raz zaplatili za jeho obsah. Ak taký obchod nájdete, dajte mi vedieť, mám zopár CD ktoré by to potrebovali. Ak vám nanútia ešte raz platiť za to čo už máte, je to len zlodejstvo. Myslím že v tomto prípade kričí zlodej chyťte zlodeja.
 
Je tu však skupina ľudí ktorá a živí výrobou či distribúciou nelegálnych kópii. Tieto hyeny sú by mali byť terčom organizácií na ochranu autorský práv. Ale je jednoduchšie viesť útok na matku troch detí ktoré si pre vlastné použitie niečo stiahnu z netu než na ľudí ktorý to robia vo veľkom.
 
A celkom na záver:
  1. Ak som si čo len raz stiahol v minulosti niečo z netu, hrozí mi trest bez ohľadu na to či v tom budem pokračovať alebo nie, tak prečo prestať? Tu by pomohla generálna amnestia.
  2. Stiahnutie niečo z netu nie je krádež (v zmysle trestného práva), je to porušenie autorských práv, jedná sa o úplné iný (hospodársky) prečin a je tiež úplne ináč súdený. V zásad je to podstatne miernejší skutok než krádež tak ako ju chápeme. Zavádzajúce pomenovanie to ale vykreslí rovnako.
  3.  Ak by mali hudobné vydavateľstvá už v praveku, dodnes lezieme po stromoch a lovíme pästným klinom, ale z každého úlovku odovzdávame 80% jeho výrobcovi.
Napríklad ja osobne vytváram webovské stránky. Ak si ich skopíruje niekto pre vlastnú potrebu, je mi to v podstate fuk. Pretože kde nič nie je, tam ani čert neberie. Podstatné je len aby až bude niečo, som sa čertom stal ja. Trápilo by ma len ak by takéto stránky niekto predával či vydával za vlastné.
 
Netvrdím že ľudia tvoriaci podľa autorského zákona nemajú právo na finančnú odmenu za svoju prácu, len mám pocit že až si budú všetci „zlodeji“ užívať sex s Indulonou v pruhovanej uniforme a ich windows budú mať mreže, nezískajú na tom ani o korunu viac. A predstava že ak by mal každý človek legálny Windows tak by bol ten Windows lacnejší je scestná, každá firma si účtuje toľko, aby mala v súčine ceny a predaných kópií maximálny zisk. Väčší predaj ktorý je vynútený strachom z postihu nevytvára totiž tlak na zníženie ceny, skôr opačne.
 
 
<script type=text/javascript>

Americký sen | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014