Videné modrými očami

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stratil som priateľa

Niektorí ľudia sú tak plný života, že sa zdá že budú žiť večne, Miško patril medzi nich. Už viem že to tak nie je. Aj keď sme sa už videli len zriedka, čaká ma jeden z najsmutnejších pohrebov v mojom živote.

Pri leteckej havárii zahynul aj generálny vikár Vikariátu Ozbrojených síl SR

Generálny vikár Ordinariátu OS a OZ SR pplk. ThLic. Michal ŠtangPri maďarskej dedine Telkibánya blízko pri hraniciach so Slovenskom sa vo štvrtok zrútilo lietadlo AN-24 Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Na palube medzi príslušníkmi Generálneho štábu OS SR vykonávajúcimi metodickú pomoc slovenskému kontingentu a vlajkami vracajúcimi sa z pôsobenia v zahraničnej misii v Kosovskej Prištine bol aj generálny vikár Ordinariátu OS a OZ SR pplk. ThLic. Michal Štang. Tragickú nehodu lietadla spolu so 42 slovenskými vojakmi neprežil. Ordinariát OS a OZ SR v osobe vojenského kňaza Michala Štanga stratil obetavého Kristovho služobníka, vynikajúceho duchovného pastiera a organizátora, športovca, turistu, priateľa a jedného z prvých vojenských kaplánov novozaloženej duchovnej služby v Ozbrojených silách SR od roku 1995.

Vdp. Michal Štang sa narodil 5. augusta 1960 v Hnilčíku - Binde. Po štúdiách na RKCMBF v Bratislave prijal 14.6.1987 kňazskú vysviacku. V rokoch 1987-1989 bol kaplánom v Rabči na Orave, 1989 kaplánom v Námestove, v rokoch 1991-1996 správcom farnosti v Liptovských Kľačanoch a Liptovskom Kríži. V roku 1996 bol uvoľnený pre duchovnú službu v Armáde SR, bol prijatý do služobného pomeru v hodnosti major a ustanovený za dekana Veliteľstva 3. zboru letectva a PVO vo Zvolene, neskôr Veliteľstva vzdušných síl OS SR. V rokoch 2003-2004 bol vyslaný do mierovej misie OSN UNMEE v Eritrei, ako vojenský duchovný pre jednotku OS SR. V roku 2004 bol povýšený do hodnosti podplukovník. Od 1. marca 2005 ho ordinár OS a OZ SR vymenoval za generálneho vikára Ordinariátu OS a OZ SR. Zároveň ho menoval administrátorom farnosti sv. Juraja na MO SR a GŠ OS SR v Bratislave. Dôstojný pán Michal Štang bol aktívnym kňazom, zvlášť v pastorácií vojenských rodín, detí a mládeže. Zaslúžil sa o rozbehnutie detských letných táborov duchovnej služby, ako prvý z vojenských kaplánov sa zo slovenskými vojakmi pravidelne zapájal do púte mladých z Muráňa do Levoče. Viackrát absolvoval medzinárodnú vojenskú pešiu púť z Varšavy do Čenstochovej v Poľsku. Jeho osobnosť ostane navždy spojená s vojenskou kaplnkou sv. Michala archanjela pri Veliteľstve vzdušných síl SR vo Zvolene, ktorú vlastnoručne vybudoval, zariadil a sprevádzkoval. Nech odpočíva v pokoji.

Prevzaté z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska. (Odkaz)
 
Ja ešte nevládzem hľadať tie správne slová. Mám na to pár dní ...
 
 

<script type=text/javascript>

Čo vypadlo z košíka | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014