Videné modrými očami

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svine krmia svine

Myslite sa že sa Vaša nezištná pomoc dostane k tým ktorí ju potrebujú?

Koník ukončila školu a ihneď sa jej podarilo najsť si prácu, čo ma neuveriteľne potešilo. Zamestnanala sa v jednej nadácii ktorá sa zaoberá poskytovaním pomoci malej skupine ľudí ktorý ju potrebujú. Nečudo že jedno obchodné centrum sa rozhodlo venovať im prebytok svojich potravín, hlavne tým ktoré podliehajú rýchlej skaze, konkrétne hotového jedla, pečiva a podobne.

Vzhľadom na to že počet ľudí ktorým táto organizácia pomáha je skutočne nízka (niekoľko rodín), vždy (pokiaľ možem posúdiť z niekoľkých týždňov) sa im zvýši veľké množstvo jedla, podľa mojho odhadu množstvo ktoré vystači pre priemernu rodinu na mesiac, snáď aj viac.

Ja ako aj väčšina (dobre priznám že je to dokonca 100%) ľudí z môjho okolia by to proste posunula nejakej ďalšej nadácii či charite trebárs pre bezdomovcov.

V Konikovej nadácii to ale funguje inak. Tam si zvyšok jedla rozoberú jej zamestnanci. To by ale na to ako som nazval svoj príspevok nestačilo, ty by som ich nazval len nenažratý chamtivci. 

Takže postupne.

  1. Koník berie jedlo po prvý krát. Som rozčarovcaný z toho že nikoho nenapadlo dáť ho napríklad bezdomovcom, prípadne nejakej charite, ak sa nechcú dostať s nimi do styku. Voči konikovi som dosť nepríjemný a hnevá sa na mňa, no ja sa odmietam čo i len dotknúť jej vrecia z jedlom, považujem to doslova za svätokrádež. O jej zamestnávateľovi si myslim že nemajú zvládnuté bežné veci vo firme, pretože už viem že toto sa v nej deje opakovane.
  2. Opať je prebytok jedla a koník ho nesie domov. Tear sa krotím, alke nedá sa, pretože napriek tomu že vie že reagujem na jej vrece s jedlom ako byk na červenú, dojde na spoločný obed aj s ním. Opať som na ňu nepríjemný. Dobre viem že u nich doma o peniaze nie je núdza, príjem ich rodiny sa pohybuje nad 50 000 mesačne a to čo nesie domov im skutočne nechýba. O jej firme si myslím že si neuveriteľne neschopný, ak si s tým opať nevedeli poradiť ináč.
  3. Dozvedám sa že Koník navrhla rozdanie či darovanie prebytočného jedla charite či bezdomovcom, ale jej nápad bol zamietnutý s tym že netreba, svine to zožerú. A okrem toho, časom budú pracovaž pre viac ľudí a budú potrebovať viac jedla. V tej chvíli zažívam jedno z najväčších sklamaní v svojom živote, stretol som sa v ňom s kdečím, ale s tak priamočiarou bezcitnosťou, chamtivosťou a aroganciou bez čo i len známky hanby asi ešte nie.

Meno nadácie a jej donora neuvediem, pretože mi záleží aj na tých pár ľuďoch pre ktorých pracujú. Som ale rád že to nie som ja ale brat kto chodieva na pravidelné stretnutia s top-managementom presne tohoto Obchodného centra, pretože ja neviem či by som to dokázal nepovedať.

Takže kľudne kŕmte svoje ružové prasiatka jedlom ktoré ste úkradli tým ktorí ho zúfalo potrebujú vy svine jedne nenažraté!

Veď stačí ešte chvíľku venovať svoju lásku prasiatkam a tešiť sa na klobásky, medzitým tí odporní smradľaví dotieraví bezdomovci snáď podochnú a bude po starostiach. 

P.S.: Dnes v centre mesta odomňa chcelo aspoň malú pomoc dievča predávajúce pohľadnice pre pomoc detskej onkológií. Priznám sa, nedal som, moja dôvera vo fungovanie nadácií je v súčasnosti tak malá, že by ju aj Ferdo Mravec musel hľadať s lupou.

<script type=text/javascript>

Kamalásky | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    Veľmi smutné.Aj ja mám dosť silné pochybnosti, či sa podobným nadáciam darované príspevky dostanú na správnu adresu. Videla som v telke susednej krajiny reportáž, že jedna nezisková organizácia dlhoročne vyberala peniaze pre detské onkologické ústavy, dokonca uviedla aj menovite niekoľko detičiek, nikto však ani v ústavoch, a ani rodiny menovaných o tom nič nevedel. Ja sa snažím, aby som pomáhala priamo ľuďom vo svojom okolí, každý z nás ich môže nájsť, ak chce.
    publikované: 20.07.2005 22:20:31 | autor: ina (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Životná skúsenosť
    Do organizovanej charity netreba dať ani korunu ani halier a po priatí eura po roku 2010 ani cent.

    Peniaze ako všetci vieme sú obeživo a obeživo obieha žiaľ často len v úzkom kruhu svojich vyberateľov. Bezdomovcom treba dať chlieb nie peniaze, lebo ich prechlascú.
    publikované: 21.07.2005 08:47:44 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Smutné :(
    Myslím však, že väčšina mimovládok sa takto nespráva, ale skutočne sa snažia pomáhať. Môj pohľad z centra diania :)
    publikované: 21.07.2005 10:25:54 | autor: Petros (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. svojho casu som pisal o pomoci Orange a nemenovanej nadacie ludom postihnutym tsunami
    Moja viera v nadacie padla uz davno, davno, este na vysokej skole, ked sme sa kamaratovi, inak velmi hudobne nadanemu, snazili s kamaratmi zabezpecit klavesy. Bol z detskeho domova, s velmi slabym zrakom (velmi velmi) a popri tom studoval na vyske. Jedine miesta, kde si mohol zahrat boli kostol a internatna jedalen. Posielali sme listy na rozne nadacie, mi ine aj do nadacie nebohej pani Havlovej, ale kazdy napisal sorry.
    publikované: 21.07.2005 12:29:49 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Pre Petrosa
    Pracujem v reklamnej agenture a blizsie sa poznam s mnohymi momovladkami a ruku do ohna viem dat za jednu jedinu, tie ostatne co poznam casto presuvaju peniaze medzi svojimi jednolivymi projektmi velmi netransparentnym sposobom, casto na uplne iny ucel nez boli poskytnute, najcastejsie na vykrytie projektov na ktore by nikdy neziskali ani korunu, pretoze su len priehladnou zasterku na financovanie konickov jednolivych clenov nadacie. A ako pisem vyssie, niekedy ich proste drzo ukradnu.
    publikované: 21.07.2005 12:48:47 | autor: Modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. brechat vie kazdy pes
    ak mate nieco konkretne, staci zavolat 158
    publikované: 25.07.2005 11:12:42 | autor: zaujaty ;) (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. prehnal si to
    samozrejme som mohla po robote ist do mesta a rozdavat bezdomovcom jedlo. preco si to ale neurobil ty, ked som ti to navrhla?? a sam dobre vies, ze minule, ked som sa jednej pani opytala, ci chce jedlo, tak odmietla. vacsina z nich chce len peniaze. a myslis si, ze ich problem vyriesis tym, ze ich na tri dni nachovas? to je ako davat byty romom zadarmo. takto ich teda motivovat nebudes, aby daco so sebou robili a pasivne prijimat riesenim nie je. vies, kritizovat vie kazdy, ale aktivne nieco urobit, to teda nie. nebudem nasu organizaciu obhajovat, ale sam dobre vies, ze nie vsetko co si napisal je pravdou! vidis to len z jedneho uhla pohladu
    TAK ZACNI SAM OD SEBA MIESTO VECNEHO FRFLANIA A KRITIZOVANIA, zmozes sa na nieco?????
    publikované: 25.07.2005 11:56:06 | autor: konik (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. marna snaha
    bezdomovci su s 60% alkoholici spokojni so svojim stavom, dalsich 40% su ludia, ktori robit nikdy nebudu a tento system zobrania a kradnutia im vyhovuje a optimisticky odhad 10% je na ulici mozno kvoli ekonomickej situacii, ktoru nezvladaju. Takze ak vidite 10 homlesakov pokope, mozno je jeden z nich ozaj odkazany na Vasu pomoc. Zbytok je banda prizivnikov. A ak su to romovia, tak potom banda prizivnikov plodiaca dalsich prizivnikov geometrickym radom. A ak je niekto taky humanny, nech si ide k nim pobyvat na 1 mesiac do nejakej osady. Osobne mu po tyzdni donesiem kalasnikova.
    publikované: 25.07.2005 12:24:40 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. 2 zaujaty
    Nuz myslim ze tu nie je kvoli comu volat 158, toto je hrube prekrocenie moralnych hranic, nie hranic zakona :-(
    publikované: 25.07.2005 14:20:04 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 humusak
    Nesuhlasim s tebou. Nech uz je dovod toho ze niekto zije na ulici akykolvek, nikto ma nedokaze presvedcit ze spat vonku ci niekde v kanale ked je vonku -10°C ci este menej je nieco co si niekto vyberie dobrovolne. A ak ano, tak nie je dusevne zdravy a treba ho liecit. Pretoze kazdy clovek si zasluzi pomoct, nie raz, ale tolkokrat kolkokrat pomoct potrebuje, pretoze aj ked je to bezdomovec, aj tak zostava predovsetkym ludskou bytostou.
    publikované: 25.07.2005 14:23:21 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 2 modroocko
    Jasne, a tak budeme pomahat tym, ktori budu radsej valat sunky ako pracovat a ktori budu parazitovat na spolocnosti dovtedy, kym bude plna naivnych modroociek a modroockov s ruzovymi okuliarmi.

    Vies, problem je v tom, ze svet nespasis, pokial sa svet spasit nebude chciet. A ich svet sa spasit nechce, lebo mu je dobre tak ako je. Pozri sa do krajin s vyssou zivotnou urovnou, aj tam najdes bezdomovcov. Nie preto, ze by im nechceli pomoct, skor preto, ze oni sami nechcu, aby im niekto pomahal. A to je podla teba dovod strcit cloveka do blazinca. Super. To je teda pomoc!
    publikované: 25.07.2005 15:12:31 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. humusak
    klobuk dole, vystihol si to
    publikované: 25.07.2005 15:23:59 | autor: konik (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. 2 humusak
    Nuz bez ohľadu na to ci mam pravdu ja alebo ty, nic to nemenim na tom ze sa veci určené na charitu pouzili na uplne iny ucel, a to je podstata mojho prispevku. Bezdomovci nie su jediny kto by mohol byt prijemcom prebytocnych potravin, ak ich nechceli dat im, mali INE MOZNOSTI, ale oni sa rozhodli UKRADNUT pre seba.
    publikované: 25.07.2005 15:35:14 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. a v cechach kuria obilim
    A kolko denne ludi zomrie od hladu? A spravis s tym nieco ty, spravim s tym nieco ja?

    Porusil niekto zakon - tak volaj 158, neporusil, je to moralne ubohe? Tak to potom musis prezit, alebo im to povedat do oci, spravili ste to a to.

    Cely tento clanok, mi pripada, ako ked sa ja pozriem na dievca v sexi satach, vzrusuje ma, ale priatelke poviem, no pozri sa, ako je ta vyzyvavo oblecena, ze sa nehambi. Z celeho clanku na mna vyzaruje takyto pocit.
    publikované: 25.07.2005 16:08:27 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. 2 konik
    Len zhrniem to co sme si povedali na ICQ, respektive aky mam na to cele nazor po rozhovore s tebou.

    1) Podpora tych niekolkych rodin nie je jedinou naplnou vasej cinnosti, mrzi ma ak by si to z mojho prispevku niekto mohol mysliet.

    2) Ano, je pravda ze pracujem a sucasne som nezamestnany, zatial co si vybavujem podporu na zacatie podnikania na ktoru mam zo zakona narok a to ze mi to tolko trva je len dosledok toho ze z 1500 Sk sa neda zit a tak pracovat musim a nemam cas nahanat urady aby robili to co su povinne robit, to vsetko nic nemeni na tom ze TIE POTRAVINY NEBOLI URCENE NA VASU SPOTREBU.

    3) Vasu organizaciu nechcem znicit a uvedomujem si ako velmi by vam ublizilo ak by sa darca dozvedel co sa robi z jeho darom (na co ma podla mna pravo), ale po tom vyroku o tom ze tie potraviny zjedia prasata si to nedokazem zobrat do hrobu.

    4) To ze jeden bezdomovec odmietne tvoje jedlo neznamena ze su vsetci prejedeni alkoholici.

    5) Ak si myslis ze bezdomovci su ludia ktori nechcu aby im niekto pomahal, kludne mohli ist tie potraviny pre niekoho ineho, bezdomovci nie su jediny ludia co potrebuju pomoc. Az po vycerpani vsetkych ostatnych moznsoti mate na to jedlo pravo vy.

    And last but not least: V ZIADNOM PRIPADE TO NEMYSLIM AKO OSOBNY UTOK NA TEBA, SAMOZREJME MA HNEVALO KED SOM TA VIDEL S TYM VRECOM, ALE TOTO JE HLAVNE PROBLEM TVOJHO ZAMESTNAVATELA, KTORY PODLA MNA JEDNA NEETICKY (ake krasne slovo pre kradez) ;-)
    publikované: 25.07.2005 16:12:42 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. 2 humusak
    1. Nespravim s tym nic, ale aspon neberiem tym co nic nemaju

    2. Ja som to povedal do oci a moja vynikajuca priatelka (konik) sa za to na mna smrtelne hneva a po tom co som to napisal sem tak ak by bola moznost ako ma zabit cez ICQ tak som uz davno mrtvy.

    3. Ano, nie som dokonaly, ale proste to o com pisem ma zarazilo a mal som potrebu to napisat do svojho blogu
    publikované: 25.07.2005 16:17:30 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. 2modroocko
    hnevam sa az po dnesnom prispevku, predtym mi bolo skor do placu z tvojej genialnej schopnosti ponizovat kamaratku...(to ale nezainteresovani nepochopia a nema zmysel o tom pisat)
    a nebrat to ako utok na moju osobu??? to tazko...
    dnes som pochopila ze s tebou sa normalne diskutovat neda, si zaslepeny, neochotny prijat fakt, ze niekto ma iny nazor ako ty. cela tato diskusia vobec ale vobec k nicomu nevedie.
    dobre, tento tyzden ta cakam, vies kde, mozes si po jedlo prist a ist ho porozdavat. neviem preco si neprisiel uz skor, vedel si o tom.
    publikované: 25.07.2005 17:59:07 | autor: konik (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. 2humusak
    Máš nápad kde by sa mohol zamestnať bezdomovec?
    publikované: 26.07.2005 04:16:59 | autor: ina (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. 2koník,humusak
    podľa môjho názoru je blog virtuálnym denníkom, miestom kde má človek možnosť napísať svoje životné skúsenosti, kde sa môže verejne "vyrozprávať" a konfrontovať svoje pocity, názory s inými.
    publikované: 26.07.2005 04:38:23 | autor: ina (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. 2 ina
    1. A myslis si, ze to bezdomovec chce? Rozpravala si sa s nejakym, pracujes s nimi? ;)

    2. S tym druhym suhlasim, ja mu v tom nebranim, povedal som svoj nazor, ako povedal on. A opisal pocit z toho clanku, mozem sa mylit a nemusim. To ci moj citat: "Cely tento clanok, mi pripada, ako ked sa ja pozriem na dievca v sexi satach, vzrusuje ma, ale priatelke poviem, no pozri sa, ako je ta vyzyvavo oblecena, ze sa nehambi. Z celeho clanku na mna vyzaruje takyto pocit.", je pravdou vie iba modroocko a aj to musi hladat niekde na urovni svojho podvedomia.

    Ja viem, ze mlady clovek je plny idealov a svet vidi B&W, ale svet B&W nie je. Svet je o pricinach a dosledkoch, a hlavne o potrebach. Ak by mal bezdomovec potrebu nieco menit silnejsiu ako ma, tak by to spravil. Na druhej strane povazovat cloveka, ktoremu vyhovuje zivot bezdomovca za blazna, tiez nie je spravny postoj ;)
    publikované: 26.07.2005 09:55:23 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. 2 humusak
    To s tym blaznom bolo myslene recnicky, nikoho do blazinca zatvarat nechcem, ja som len chcel zdoraznit ze to ze sa niekomu paci mrznut celu zimu na ulici je velmi velmi nepravdepodobne. Je tam preto lebo nema inu moznost, toto si proste nikto nevyberie dobrovolne.

    Ja svet nevidim ciernobielo, ja len tvrdim ze kazdy clovek je hodny toho aby sa mu niekto pokusil pomoct, a to nie len raz. Samozrejme su ludia ktory uz si nevedia predstavit iny zivot nez ten ktori vedu, su taky co proste nie su schopni postarat sa sami o seba a napriek akejkolvek materialnej pomoci sa nevzchopia, ale to len znamena ze potrebuju okrem strechy a jedla aj pomoc v socialneho pracovnika. Viem ze niektorym nepomoze ani to, ale to neznamena ze to netreba skusat a dopredu povedat ze sa to neda.
    publikované: 26.07.2005 11:22:06 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. 2 ina
    Jedna z ciest je cesta ktoru zvolilo OZ PROTI PRUDU (vydavatel Nota Bene), myslim ich projekt nie je rozdavanim penazi niekomu kto nie je ochotny pre to nic urobit, ale davaju moznost resocializacie a dostojneho zivota ludom ktory maju o to zaujem.
    publikované: 26.07.2005 11:23:35 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. 2 modroocko
    nemyslim si, ze ma vyznam pomahat za kazdu cenu, lebo potom sa bude diat to sa deje teraz v afrike(u nas romovia) ludia si na pomoc zvykli a niesu ochotni urobit nic preto aby sa ich situacia zmenila, radsej budu strajkovat, ked ju nedostanu, ako keby mali ist zametat ulice, taka pomoc je potom kontraproduktivna.

    v tej afrike napr, naco plodia tolko deti, ked ich ta zem nieje schopna uzivit?

    u nas romovia, naco im za kazdu cenu pomahat, ked si tu pomoc casto nevedia vazit a na mnohych miestach nicia okolie, alebo doslova terorizuju nestastnikov, ktori maju tu smolu , ze byvaju vedla nich?

    ako sa hovori od tal-potal :) ja porozmyslam o tom, ci dam korunu bezomovcovi, ktory krasne hra na harmonike, alebo odtlaci zamna vozik od auta z druheho konca parkoviska, ale odmietam ju davat niekomu, kto len natrci ruku na ulici, alebo caka ako sup kym ten vozik dotlacim pod pristresok a ocakava, ze tu 10 korunacku z neho mu dam

    PS: cele je to klasicka nezhoda medzi socialnym a pravicovym zmyslanim, nic viac ;)
    publikované: 26.07.2005 11:47:30 | autor: snow (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. 2 snow
    Uplne s tebou suhlasim, hovoris mi z duse. Teda az na jednu vec.

    Ja si myslim ze pomahat treba, dolezite je ale aj POMAHAT SPRAVNYM SPOSOBOM. Napriklad pomahat v prvom rade tomu, kto k tomu aby sa mal lepsie je ochotny aj sam prispiet. Ostatnym treba len vzdy nechat otvorene dvere aby mali kazdy den moznost pridat sa k tym prvym. Proste nikdy nikoho nadobro neodpisat.
    publikované: 26.07.2005 14:05:10 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. ...
    ...sedim za pocitacom, v Berline, daleko od moodrocka a je mi trochu smutno, z toho, co tu citam...
    ...dat pecivo urcene na charitu sviniam je neprofesionalne. S tym suhlasim uplne.
    ...zial musim suhlasit aj s konikom, ze to modroocko prehnal...kedze som bola svedkom toho casti "priucky", ked to bolo este dost cerstve, potvrdila som si svoj vyhraneny nazor na to> ...ako sa ma clovek chovat v takychto situaciach k svojej najlepsej kamaratke
    1. otvorene vyjadrit svoj nazor na danu situaciu,
    aby jej bolo jasne, ze jej konanie a konanie jej nadriadenych sa jej najlepsiemu kamaratovi nepaci
    2. navrhnut jej moznosti, ako by sa tato situacia dala riesit inak
    3. nechat ju dalej mysliet a konat podla vlastneho uvazenia a svedomia

    ...ako sa clovek k svojej najlepsej kamaratke chovat nema:
    1. uplne ju zosmiesnit, porozpravat to vsetkym naokolo a to vo forme hadanky, aby zabava prip. poucenie mali spravny efekt
    2. stale si z nej kvoli tomu utahovat

    A TO PLATI AJ NAPRIEK TOMU, ZE SA JEDNA O ZALEZITOST, KTORA CLOVEKA VELMI ROZHNEVA prip. ZARMUTI.





    publikované: 26.07.2005 23:43:19 | autor: lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. 2 Lastovicka:
    Nuz to o com hovoris sa stalo v reali, nie tu na nete, uz som sa jej aj za to ospravedlnil,pretoze som zvolil naozaj nevhodnu formu ako poukazat na silne neeticke spravanie jej zamestnavatela.

    To ze si zobrala potraviny len pre svoju osobnu spotrebu je 1000x lepsie nez ak s nimi niekto krmi prasata, ale aj tak sa to neda hodnotit lepsie nez tichy a opakovany suhlas s tym co sa s tymi potravinami deje. A jedno viem naisto, ani by som nemukol ak by som vedel ze tie potraviny potrebuju, no nie je to tak.

    ALE ZDORAZNUJEM ESTE RAZ, JE TO PREDOVSETKYM PROBLEM A NEETICKE JEDNANIE ORGANIZACIE PRE KTORU PRACUJE.

    Ja proste odmietam zit v svete kde je neeticke spravanie norma nehodna komentara ci pozornosti a slusnost a cestnost niecim vynimocnym.
    publikované: 27.07.2005 14:32:41 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. 2 konik
    Povodne som to tu nechcel pisat, ale nerad by som bol ak by si o mne niekto myslel ze len kecam a kritizujem no nic neurobim.

    Takze v utorok rano som si mrkol vhodne charitativne organizacie a jednej z nich zavolal. Potraviny radi prijmu, takze sa zastavim vies kde a kedy ;-)
    publikované: 27.07.2005 14:36:40 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. k poslednej vete
    tak bud zomri, alebo si pomalicky zacni zvykat
    publikované: 27.07.2005 14:37:42 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. 2 modroocko
    len by ma zaujimalo ako si potom overis ci tie potraviny aj pouziju na to, na co maju???
    publikované: 27.07.2005 15:48:43 | autor: konik (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. 2 konik
    staci sa k nim pridat, vies, clovek pri humanitarnej pomoci vyhladne a takto im aspon das najavo, ze nemas predsudky a chces im ozaj pomoct
    publikované: 27.07.2005 15:58:14 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. 2 konik
    Ako som napisal vyssie, prave take jednanie ako som videl u vas otriasa mojou aj tak uz chabou doverou vo fungovanie tretieho sektora.

    Dat to tam je riziko ze ich niekto ukradne, nechat to u vas ... co budem hovorit :-)

    Aspon som si vybral organizaciu ktora ma v mojich ociach skutocne velky kredit.
    publikované: 27.07.2005 16:26:35 | autor: modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014