Videné modrými očami

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

BDSM v praxi 3 – Tajomná skratka BDSM

V minulom diely som naznačil, že už samotné pridržanie ruky partnerovi pri sexe je vážnym prehreškom voči posteľnému bontónu. Ba čo viac, robí to z vás úchyla, a ako poznamenala vo svojom komentári Cokomilka, ak by takí boli všetci, ľudstvo by sa už dávno navzájom vyvraždilo.
Jaede DeWalt: Bound 3Práve tento pocit zodpovednosti za nepokoje v Maďarsku a etnické čistky v Burundi po zdanlivo nevinnom ťapnutí po zadku či pridržaní ruky viedol k väčšine zaznamenaných samovrážd v priebehu minulého týždňa. Za všetky uveďme prípad Ivana K. z Bratislavy ktorý bol so siedmimi priestrelmi srdca, dvadsiatimi deviatimi bodnými ranami, stopami arzénu v žalúdku, podrezanými žilami, vytrhanými zubami a s nohami priviazanými k betónovému kvádru nájdený na dne Gabčíkovskej priehrady.
 
Dôrazne odmietam prijať zodpovednosť za uvedenú situáciu. Avšak na radu svojho právnika sa pokúsim uviesť a vysvetliť základné pojmy a definície z oblasti BDSM. Verím že tento môj krok zabráni ďalším zbytočným ľudským tragédiám.

BDSM

Slovo BDSM vzniklo zo skratiek svojich troch hlavných aspektov. Sú to tieto štyri.
1) Bondage a Disciplína (zväzovanie a disciplína)
2) Dominancia a submisivita
3) Sadomasochizmus
4) Fetiš
 
Bondage a disciplína - okrem zväzovanie ide o akékoľvek obmedzovanie pohybu, znehybňovanie, vynucovanie poslušnosti a disciplíny. Tento termín sa zaviedol aj ako náhrada za termín S/M v dobe keď bol sadomasochimus v každej forme považovaný za duševnú chorobu.

Dominancia a submisivita
- z tejto disciplíny majú radosť ľudia ktorým sa páči mať moc nad iným človekom, prípadne sa do moci iného človeka vydať. D/s je o psychike, oddanosti a pocite že človek k niekomu patrí.
 
Sadomasochizmus - ak vás láka bolesť, či už vlastná alebo cudzia, toto je políčko pre vás
 
Fetiš - slovo označujúce predmet náboženského uctievania ktoré pochádza pôvodne zo španielčiny dnes už dávno stratilo svoj pôvodný význam. Ak sa vaša sexualita nadmerne vyžíva v špecifickej časti ľudského tela, prípadne nejakom predmete - ste fetišista. Najbežnejším mužským fetišom je približne pol kila ničím špecifického tukového tkaniva žien. Keďže toto by spravilo fetišistov z takmer celej mužskej populácie, za najbežnejší mužský fetiš sa považujú ženské nohy.
 
Väčšina ľudí ktorý majú radi BDSM si z týchto aspektov namiešajú nápoj podľa ich chuti. V prípade že by ma niekto z vás chcel pozvať na drink, mal by pre mňa pripraviť nápoj rezaný z 20% kvalitného B&D a 80% D/s. Na rozdiel od bežného alkoholu je dôležité, aby nie len konzument, ale aj nápoj, mal viac než 18 rokov.
 
Extrémnym, avšak bohužiaľ stále veľmi rozšíreným, je úplné odmietanie všetkých aspektov BDSM. Takýchto ľudí volá BDSM komunita vanilky, niektorí dokonca s prímesou pohŕdania či posmechu. (Z angličtiny vanilla – čistý, nepoškvrnený).

Rozdiel medzi D/s a sadomasochizmom

Takže, v samotnom D/s nie je nutná žiadna bolesť, fyzické utrpenie a podobne. Tieto prvky sú súčasťou D/s vzťahov, len preto, že umožňujú obom partnerom lepšie prežívať svoju rolu. Sú však len doplnkom k ich vzťahu postavenom na psychickom podriadení sa jedného partnera druhému. Existujú, aj keď ich je menšina, čisté D/s vzťahy bez fyzických trestov a ďalších aspektov B&D či S/M.

Naopak, v S/M nie je nutné žiadne psychické ovládanie či podriadenosť, cieľom je bolesť. Akékoľvek prvky D/s v S/M sú určené na zvýšenie uvedomovania a prežívania bolesti.
 
Podstatné je že D/s a S/M sú dve odlišné veci!
 
Nabudúce sa budem venovať ostatným skratkám a základným pravidlám BDSM vzťahov.

D/s a príslušentsvo | stály odkaz

Komentáre

  1. akože nule
    neotvoriť dvere???
    Ja si viem predstaviť kopu domácich prác, pri ktorých by veru šuhaj mohol onanovať niekoľko dní v kuse. Začať by mohol oknami :-)
    publikované: 30.10.2006 21:34:48 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. drobna pripomienka
    Myslím, že tá tebou spomínaná "prímes pohŕdania a posmechu voči vanilkám" sa v bdsm-kruhoch skutočne objavuje len veľmi žartovným tónom. Práve bdsm-pozitívni snáď najlepšie vedia, že proti chuti žiaden dišputát, a tak ani proti chuti vaniliek...teda by na to aspoň nemali zabúdať...
    publikované: 30.10.2006 21:50:29 | autor: Lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2 čvi
    No, s tými oknami to radšej neskúšaj. Vypadne ti z náhodou z okna a bude problem. Teda tú okenu v jednej ruke ešte dáko vysvetlíš, ale u tej druhej ruky to také ľahké nebude ;-)
    publikované: 30.10.2006 22:04:05 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
  4. čvi
    páči sa mi tvoj praktický prístup k veci :)
    publikované: 30.10.2006 22:04:53 | autor: Lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 Lastovička
    Bohužial, stretol som sa s tým že to nebolo zo žartu. Myslím si ale že je to asi zhruba rovnaké percento ako je vaniliek pozerajúcich sa cez prsty na ľudí čo majú radi niečo iné než oni. Našťastie, jedných aj druhých je málo, možno práve preto si ich človek tak dobre zapamäta, bohužiaľ :-(

    Ja mám vanilky rád, aj keď ich dosť kazím ... :-D
    publikované: 30.10.2006 22:13:05 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
  6. nuz,
    preto ten dodatok...dakedy bdsm-priaznivci zabudaju...a robia to iste, co sa im nepaci, len z opacnej strany
    publikované: 30.10.2006 22:16:47 | autor: Lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ostava dufat
    ze BDSM pozitivni si daju dobry pozor, aby neurobili tri-styri pohyby v kuse "normalne"... Lebo, ktovie, kedy by sa mali teda spravne zacat smiat sami sebe :-)
    publikované: 31.10.2006 20:15:43 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. trefa
    Vynikajúca pripomienka, čvi :)
    publikované: 01.11.2006 09:04:35 | autor: Lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014