Videné modrými očami

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niečo je zhnité v našom daňovom raji

Včera som sa začítal do článku "Voľby sa blížia" v blogu "Denníček WA". Nemyslím si že nemá pravdu, práve naopak. Mám ale pocit, že pri úvahach o daniach sa neustále na niečo zabúda.

Myslím že rovná aj progresívna daň má svoje výhody aj nevýhody. V konečnom dôsledku, akákoľvek zmena daňového systému u nás je o hľadaní optima pri ktorom je suma vybratá na daniach najvyššia, bez ohľadu na to aký spôsob zdanenia (rovná, progresívna daň) sa vyberie.
 
DaneBohužiaľ, mám pocit že tak ako je progresívna daň nespravodlivá voči bohatším ľuďom, tak naopak rovná daň a vysoké odvody sú pri nedostatočnom nezdaniteľnom základe slučkou na krku ľudí s nižším príjmom. Len čo si zabezpečia základné životné potreby, zaplatia dane a odvody, neostane im dostatočný kapitál ktorý by mohli investovať spôsobom ktorý by im v budúcnosti zabezpečil vyšší príjem (sebavzdelávanie, investície do dlhodobého majetku, ....)
 
Nie je to teda otázka výšky daní (myslím že v súčasnosti je aj tak často oveľa vyššou položkou suma za odvody), ale výška nezdaniteľného základu. Takže ak bude nezdaniteľný základ na osobu povedzme 15-20 000 Sk mesačne, môže byť daň vyššia než 19%, pretože je to suma ktorá na rozdiel od súčasného nezdaniteľného základu garantuje dôstojný život, nie prežitie. A ja si myslím že štát by nemal zdaňovať ľudí za to že prežili, dokonca ani za to že žijú dôstojne. Jediné čo smie byť zdaňované je príjem prevyšujúci sumu postačujúcu na dôstojný život.
 
Sú dva druhy štátov - banánové republiky ktoré sú ovládané úzkou skupinou ľudí a zákony sú spravené tak aby oni nemohli svoje postavenie stratiť a iný získať. Druhým je štát ktorý má záujem o vytvorenie silnej strednej vrstvy, teda na primeranom, podotýkam primeranom, obmedzovaní oboch extrémov. A či to spraví rozumným nezdaniteľným základom, alebo progresívnym zdanením je úplne jedno.
 
Z tohto pohľadu je Slovensko na polceste - nedôstojne prežitie zdanené nie je, dôstojný život áno.
 
A ak ste zamestnanec tak ešte jeden zjednodušený výpočet len tak pre zaujímavosť

Príjem zamestnávateľa ktorý je platcom DPH
na pracovníkovi po odrátaní nákladov
      20 000 Sk
       
DPH z hodnoty vytvorenej pracovníkom         3 800 Sk
Odvody         6 427 Sk
Daň z príjmu            739 Sk
Čistý príjem zamestnanca             9 034 Sk

Myslíte si že by vás malo trápiť tých 739 Sk alebo tých zvyšných 10 227 Sk?

 
 
 
 
<script type=text/javascript>

Americký sen | stály odkaz

Komentáre

  1. lenže si to nedomyslel
    pretože nezdaniteľná časť na daňovníka je 19,2 násobok životného minima, a kedže to závisí od ekonomickej úrovne štátu, inflácie a ďalších aspektov ktoré mimochodom zahrňuje aj zvyšovanie cien statkov. Takže na to, aby sa zvýšila nezdaniteľná časť, si musíme ešte dosť dlhú chvíľu počkať, alebo posadiť do poslaneckých kresiel nás obyčajných ľudí...
    publikované: 25.05.2006 12:57:37 | autor: india (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 india
    Pamätám si na pokus istej poslankyne vyžit mesiac zo životného minima - skončil neúspešne a to za ten mesiac nebola ani chorá, ani si nekúpila žiadne oblečenie, ... proste je jasne dokázane že z táto suma a skutočné životné minimum sú dve rôzne čísla.

    Odhliadnúc od tohto problému, nevidím dôvod na uctievanie magického čisla 19,2 :-) Aspoň ja neviem o prekážke ktorá by bránila ustanoveniu nezdaniteľného základu ako 27,58923 inému násobku životného minima.
    publikované: 25.05.2006 13:11:30 | autor: Modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. modroocko,
    poslankyňa, kt. je zvyknutá na iný životný štandard ako trebárz upratovačka v škole, ktorá sama živý dve deti.. to je asi sakra rozdiel...

    a na margo to uctievania magického čísla - viď. posledná veta môjho predchádzajúceho komentára :)
    publikované: 25.05.2006 13:14:31 | autor: india (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 2 india
    Ona dala presný zoznam čo a zakoľko kúpila, ja by som ju podozrieval skôr že sa riadila heslom kým tučný zchudne, chudý zomrie. Teda že prvé dni čerpala zo zásob z predchádzajúceho mesiaca. Jej cieľom bolo ukazat že sa to dá, takže určite mala životný štýl tej upratovačky, ak nie horší.

    Chápem že štát nemôže dlhodobo míňať viac než má k dispozícii. Myslím si ale, že je lepšie mať viac ľudí čo pracujú a neplatia žiadnu daň pretože nepresiahnú nezdaniteľný základ, než armádu nezamestnaných, ktorých nikto nezamestná. Nie je totiž schopný dávať jeden plat im (9000) a ešte väčší plat štátu (11 000) keď mu títo ľudia takúto sumu nevyrobia.
    publikované: 25.05.2006 14:29:35 | autor: Modroocko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. očkovi
    O probléme, o ktorom píšeš som sa dosť napočúvala aj v Nemecku a dosť sa rozčulovali. Je plno nezamestnaných a plno zamestnávateľov, ktorí potrebujú ľudí. Kde je problém? Nemajú ich z čoho zaplatiť, lebo enormné sumy musia odvádzať štátu...
    publikované: 27.05.2006 22:59:38 | autor: Lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. problem nezdanitelneho zakladu
    Je pekne operovat slovami ako "dôstojný život" ak je na naklady tych, ktory ho musia niekomu zaplatit. Povedane inak, ak niekto dane neplati a je iba cistym prijemcom sluzieb, ktore mu zaplatil niekto iny, tak mne to spravne nepripada.
    Je to o pocite zodpovednosti sameho za seba. Ak sa budeme stavat do pozicie, ze "stat" za nas vsetko vyriesi, zaplati a zabezpeci nam, tak sa za chvilu moze stat, ze ho nebude mat kto krmit. Ono ten stat moze rozdat len to, co niekde zoberie...
    publikované: 26.02.2007 04:27:59 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  7. RE: Problem nezdanitelneho zakladu
    Suhlasim s tebou, avsak na druhej strane:

    1) Myslim si ze je pre stat lacnejsie peniaze rovno ludom nechat, nez ich im najprv zobrat a potom im ich byrokraticky spatne pridelovat. Najma ak je vseobecne zname ze len cast obyvatelstva dokaze ziskat vsetky mozne davky, kym iny sa radsej zadlzia nez by sa mali ponizovat pred nejakym uradnikom a dokazovat ze nevedia uzivit svoju rodinu. A ja som presvedceny ze z nezdanitelneho zakladu nie je mozne uzivit rodinu.

    2) Obavam sa ze ked budu o statnych financiach rozhodovat uctovnici tak sa zivotna uroven ludi na Slovensku nezlepsi. Som presvedceny ze jedina cesta na jej zvysenie je ak by o nich rozhodvali ludia ktori sa schopni sa na vydavky statneho rozpoctu pozerat investicne. Teda, kolko penazi potrebujem investovat do svojho zdroja prijmu (co su v pripade statu jedine ludia) aby mi v buducnosti priniesli zisk postacujuci na navratnost mojej investicie a primerany zisk. Po tom co poznam velkost nutnej investicie, musim hladat zdroj odkial tieto peniaze najlacnejsie ziskat ak ich nemam.

    Zhrnute: Myslim si ze stat musi nechat ludom dostatok penazi aby mali dostatok na sebavzdelavanie, relax a vytvorenie istych rezerv pre situcie ked sa ocitnu docasne bez prijmu. Sucasny system ktory toto neumoznuje hlavne ludom ktory maju prijem len na prezitie, ale nie na dostojny zivot, je podla mna diletantskym prikladom uctovneho myslenia ktore nevytvara ziadnu novu hodnotu zo zdrojov ktore ma k dispozicii. Jedine v com moze byt lepsi ci horsi je efektivita z akou ludom peniaze berie a opat dava. Preto si myslim ze je nutne zvysit nezdanitelny zaklad a umoznit tymto ludom aby mohli sami do seba investovat a postupne zvysovat svoje prijmy.

    Cele mi to pripada ako podobenstvo z Biblie o sluhoch ktorym pan zanecha peniaze. Jeden ich investuje, druhy ich zakope. Toho prveho pan odmeni, toho druheho vyzenie ako nehodneho sluhu.
    publikované: 26.02.2007 08:38:14 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014